Wat gaat 2013 brengen? Trends in 2013

Januari is altijd een goede maand om eens na te lezen wat trendwatches voorspellen voor het nieuwe jaar. Een rapport wat op mij een grote indruk heeft gemaakt is de TrendRede 2013. De trendrede is gemaakt door een gelegenheidscollectief van twaalf trendwatchers en toekomstdenkers in Nederland. Zij willen inspiratie bieden, laten zien hoe de toekomst zich ontvouwt en wat we daar mee kunnen. Graag wil ik de zes punten uit dit rapport met jullie delen.

We gaan van marktmoraal naar een publieke moraal. De tijd van het grote ik ligt achter ons. Streven we individueel doorlopend naar meer, dan eindigen we collectief met minder. Er komt een periode van ontsystematisering en we moeten Nederland opnieuw organiseren. Het fundament voor de nieuwe wereld is vertrouwen.

We bewegen van het ik naar het gelegenheidswij. Dit betekent het einde van de krachtmeting en het begin van de krachtmeeting. Krachtmeeting is gezamenlijk een krachtige impuls geven aan een probleem, iets opbouwen of iets ondersteunen. Wanneer het doel is bereikt zwermt iedereen weer uit.

Geld en groei waren de focuspunten van de afgelopen decennia. Tijd, aandacht, ideeën, energie en kennis zijn de bouwstenen van de nieuwe wereld. We gaan van groeieconomie naar balanseconomie. Onze ongebreidelde zucht naar meer wordt vervangen door het geconcentreerde streven naar minder. We willen niet langer meer maar willen beter. Alles wat te groot wordt verliest samenhang en dus kracht. De macht is aan klein. De nieuwe wereld is er een van bijdragen in plaats van weghalen, van opwekken in plaats van onttrekken.

Het levenspeil van mensen houdt op met groeien. Nu we niet langer naar buiten groeien, groeien we van binnen. Nieuwe maatschappelijke en commerciële initiatieven nemen intrinsieke motivatie als uitgangspunt en bouwen op de eigen kracht van mensen. Hoe meer verantwoordelijkheid je medewerkers geeft, hoe meer ze zich verantwoordelijk voelen en zelf dingen oppakken.
We keren ons af van het anonieme grootschalige economische systeem, maar investeren volop in de lokale bloeieconomie. In het kleine hervinden we houvast en vertrouwen, op lokale schaal durven we te bouwen.

We gaan van lineair naar circulair. Alles is met alles verbonden in steeds wisselende constellaties. Aan ons de taak om deze complexiteit steeds te doorgronden en onze koers al lopend te herijken. Toekomst is aan het holisme. De grotere complexiteit van het circulair denken vereist nieuwe vaardigheden. We gaan de leren de koers uit onszelf te halen.
Meer informatie is te vinden op www.trendrede.nl. Hier is ook de complete Trendrede 2013 te bekijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.