Inspiratie uit de Trendrede 2015

Op dinsdag 9 september 2014 is voor de vijfde keer de Trendrede uitgesproken in Utrecht. De Trendrede wordt belangeloos samengesteld door een groep van 13 vooraanstaande trendwatchers en toekomstdenkers. De Trendrede clustert ontwikkelingen in overkoepelende thema’s en toont hiermee een kijkje in de toekomst. Graag wil ik een aantal punten en citaten uit deze Trendrede met jullie delen. Vanuit het oogpunt van het ontwikkelen van mensen, teams en organisaties zijn in mijn ogen de volgende vier trends van belang;

Omgaan met onzekerheid
De enige zekerheid die we hebben is onzekerheid. Dit geldt vooral voor de huidige ondertussenheid, het gat tussen oud en nieuw. In deze periode is er tijd en ruimte voor nuancering, twijfel en verwondering. De zucht naar veiligheid en controle zit ons in de weg. We beperken onszelf, anderen en onze vooruitgang ermee. We weten dat het anders moet maar nog niet altijd wat nu het juiste andere is. We hebben minder controle dan we zouden wensen, we moeten leren loslaten en afscheid nemen van de controle-illusie.

Zoeken naar betekenis
Als bedrijven en individuen de essentie uit het oog zijn verloren dolen ze in een wereld die louter door externe verwachtingen en verantwoording wordt gekleurd. De huidige tijd dwingt zowel individuen als organisaties om stil te staan bij wat ze doen, wie ze zijn en bij het waarom. We willen weten wat de relevantie is van wat we doen binnen de context, het grotere geheel. Er is een maatschappijbrede zoektocht naar nieuwe betekenis. We gaan de komende jaren herijken, actualiseren en onze essentie als mens en als organisatie opnieuw dynamisch van inhoud voorzien. Het individu wil naast respect en zelfontplooiing vooral een wezenlijke betekenis geven aan het bestaan.

Omarm het anders zijn
De grootste uitdaging en tegelijkertijd kracht voor de komende jaren ligtin het besef dat we werken en leven met mensen die geen kopie zijn van onszelf noch datooit zullen worden. We hebben het andere in de anderen nodig om vooruit te komen. Er komt meer aandacht voor onderwerpen als empathie, bezieling, inspiratie en passie, waar tot voor kort vooral ratio, kennis en kunde leidend waren. Door als individu in verbinding te blijven met anderen kunnen we reflecteren op de reikwijdte van de eigen kracht. Niemand voelt zich nog gemiddeld, we koesteren het unieke in onszelf. We zijn een samenleving van ongemiddelde mensen geworden en daar past standaardisatie steeds minder bij.

Combineer unieke talenten en drijfveren
Het harmoniseren van de uiteenlopende drijfveren van de mensen met wie we werken en leven wordt een basisvoorwaarde om vooruit te komen. Iedereen heeft er baat bij als we werk doen wat bij onze drijfveren past. Het talent, de studie en de ervaring van mensen moet de kans krijgen om zich steeds opnieuw te ontplooien. Door hun persoonlijke expertise te koppelen binnen een alliantie van gelijkgestemden, voegen individuen zich samen tot een zwerm, met een afgebakend als tijdelijk doel. De connectiviteit bepaalt de slagkracht en wendbaarheid en dus het succes. Daar waar mensen betekenis met elkaar uitwisselen en een gezamenlijk doel delen, leidt dat tot exponentiële veranderkracht.

Meer informatie over de Trendrede 2015 is te vinden op www.trendrede.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.